YLEISTÄ 

Kaikki partiolaiset eri puolilla maailmaa pukeutuvat partioasuun. Partioasu yhdistää partiolaisia, ja se on  myös yksi näkyvimmistä ulkoisista tunnusmerkeistämme ulkopuolisille. 

 

Tästä ohjeesta selviävät erilaiset partioasut sekä yleisimmät PitVassa käytettävät merkit ja niiden tarkat  sijainnit partiopaidassa. PitVassa ei käytetä kaikkia Suomen Partiolaisten merkkiohjeissa esiteltyjä  merkkejä, ja toisaalta käytämme joitakin Järvi-Espoon Eräpartiolaisten ohjelman mukaisia merkkejä,  joita ei löydy SP:n merkkiohjeista. Merkit kannattaa siksi ommella partiopaitaan nimenomaan tämän  ohjeen mukaan. 

PARTIOASUT 

 PARTIOHUIVI 

Yksinkertaisin partioasu on pelkkä partiohuivi. Huivia käytetään aina kaikessa partiotoiminnassa. 

PARTIOPAITA 

Partiopaitaa käytetään juhlavammissa tilaisuuksissa, esimerkiksi lipunnostossa leireillä ja retkillä sekä  puurojuhlassa. Jos retkelle tai leirille täytyy ottaa mukaan partiopaita, tästä mainitaan erikseen varustelistassa. Halutessaan partiopaitaa voi käyttää myös kokouksissa. Partiopaidan kanssa käytetään  aina partiohuivia. Vyön ja pillinarun käyttö on mahdollista.

TÄYSI PARTIOASU (”VIRALLISET”) 


Partioasuun kuuluu: Täyttä partioasua käytetään, mikäli tilaisuuden luonne sitä vaatii. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiks

i  juhlat ja muut viralliset edustustapahtumat, kuten Järeän itsenäisyyspäivän seppeleenlasku. Pukeutumisesta ”virallisiin” tiedotetaan aina erikseen. 

– partiopaita tai sudenpentupusero 

– partiohuivi, josta riisuttu kaikki ylimääräiset merkit ja koristeet 

– pillinaru (tarpojaikäisillä ja tätä vanhemmilla) 

– tummat suorat housut ja tummat sukat tai polvipituinen hame ja tummat sukkahousut – tummat kengät 

– partiovyö (seikkailijaikäisillä ja tätä vanhemmilla) 

ASUSTEET 

PARTIOHUIVI 

PitVassa käytetään sinistä partiohuivia, jonka kärkikolmioon on painettu  

PitVan logo, valkoinen tursaansydän. Huivin voi ostaa PitVan verkkokauppa  

Holvista (bit.ly/pitvaholvi) hintaan 12 €.

Huivia kannetaan kaulassa pitkältä sivulta rullattuna niin,  

että PitVa-logon sisältävä kolmio jää niskan taakse. Huivin  

voi kiinnittää merimiessolmulla, ystävyydensolmulla tai  

huiviholkilla. 

PARTIOPAITA 

Sudenpennut käyttävät partiopaitana tummansinistä collegepaitaa (vasen kuva). Sopivia paitoja myy  mm. Scandinavian Outdoor Store, mutta periaatteessa mikä tahansa siisti, tekstitön sininen  collegepaita käy. 

Seikkailijat ja tätä vanhemmat partiolaiset käyttävät kauluspaitamallista partiopaitaa (oikea kuva).  Partiopaidan yleisimmät värit ovat sininen ja ruskea. PitVassa käytetään muiden eräpartiolippukuntien  tapaan ruskeaa partiopaitaa. Paidan voi hankkia käytettynä tai ostaa Scandinavian Outdoor Storesta.

PARTIOVYÖ 

Partiovyötä voivat halutessaan käyttää seikkailijat ja tätä vanhemmat partiolaiset. Partiovyötä pidetään  joko housunkauluksen päällä niin, että paita on housuissa, tai vyötäröllä paidan päällä.

PILLINARU 

Tarpojat ja tätä vanhemmat partiolaiset voivat halutessaan kantaa asussaan pillinarua. Pillinarun väri  määräytyy ikäkauden tai koulutuksen mukaan: 

– tarpojat: violetti pillinaru 

– samoajat: vihreä pillinaru 

– vaeltajat: ruskea pillinaru 

– aikuiset: sininen pillinaru 

– partiojohtajat: valkoinen pillinaru 

Pillinaru asetetaan partiopaidan kauluksen alle ja edessä huivin päälle, josta se kulkee vasempaan  rintataskuun. Pillinarun ja partiopillin voi hankkia Scandinavian Outdoor Storesta.

 

MERKIT 

YLEISTÄ 

Kaikille ikäkausille yhteisiä merkkejä ovat lupausmerkit, paikkakuntatunnus, aluetunnus, Suomen  Partiolaisten tunnus ja maatunnus. Lupausmerkit jaetaan lupauksenannossa. Muut merkit sisältyvät  merkkipakettiin, jonka voi ostaa Holvista hintaan 10 €. Merkkipakettiin kuuluu lisäksi PitVan  lippukuntamerkki, jota käytetään seikkailijaikäkaudesta alkaen.

Suomen Partiolaisten merkkiohjeista poiketen PitVassa ei käytetä piiritunnusta tai ikäkausien  päätösmerkkejä. Ikäkausien päätösmerkkien tilalla käytetään luokkamerkkejä. Lippukuntamerkki  ommellaan PitVassa vasemman hihan sijaan oikean taskun keskilaskokseen. 

Merkkien etäisyydet toisistaan ovat ohjeellisia ja ne on tarkoitettu ainoastaan helpottamaan merkkien  ompelua. Tärkeintä on merkkien oikea järjestys.

SUDENPENTUJEN MERKIT

Vasen hiha 

 1. Paikkakuntatunnus: Espoo 

1 cm hihan yläsaumasta. Kuuluu merkkipakettiin. 

 1. Aluetunnus: Järvi-Espoon Eräpartiolaiset 

1 cm paikkakuntatunnuksen alle. Kuuluu merkkipakettiin. Vihreä kolmio ylöspäin, sininen alaspäin. 

 1. Suomen Partiolaisten tunnus 

1 cm aluetunnuksen alle. Kuuluu merkkipakettiin. Liljat ylös- ja alaspäin, kolmiapilat sivuille päin. 

 1. Maailmanjärjestöjen merkit eli lupausmerkit 

Vierekkäin 1 cm SP:n tunnuksen alle. Jaetaan lupauksenannossa. WOSM (violetti) vasemmalle,  WAGGGS (sininen) oikealle. Merkkien väli 1 cm. 

Etumus 

 1. Maatunnus 

Kuvitellun oikean rintataskun kohdalle. Kuuluu merkkipakettiin. 

 1. Uusin tapahtumamerkki 

Maatunnuksen yläpuolelle. Tapahtumamerkkejä jaetaan isommissa tapahtumissa. Samaa merkkiä  kannetaan rinnassa korkeintaan vuoden ajan. Vanhoja tapahtumamerkkejä voi halutessaan  ommella oikeaan hihaan muiden merkkien alapuolelle. 

Oikea hiha 

 1. Sudenpentujen aloitusmerkki 

1 cm hihan yläsaumasta. Jaetaan lupauksenannossa. 

 1. Jälkimerkit, tonttumerkit ym. suoritusmerkit 

Saantijärjestyksessä kolmiriveihin. Ensimmäinen rivi 1 cm aloitusmerkin alle, rivit ja vierekkäiset  merkit 0,5 cm päähän toisistaan. Rivin ensimmäinen merkki keskelle, toinen vasemmalle, kolmas  oikealle. 

 

SEIKKAILIJOIDEN, TARPOJIEN, SAMOAJIEN, VAELTAJIEN JA AIKUISTEN MERKIT 

Vasen hiha 

 1. Paikkakuntatunnus: Espoo 

1 cm hihan yläsaumasta. Kuuluu merkkipakettiin. 

 1. Aluetunnus: Järvi-Espoon Eräpartiolaiset 

1 cm paikkakuntatunnuksen alle. Kuuluu merkkipakettiin. Vihreä kolmio ylöspäin, sininen alaspäin. 

 1. Suomen Partiolaisten tunnus 

1 cm aluetunnuksen alle. Kuuluu merkkipakettiin. Liljat ylös- ja alaspäin, kolmiapilat sivuille päin. 

 1. Maailmanjärjestöjen merkit eli lupausmerkit 

Vierekkäin 1 cm SP:n tunnuksen alle. Jaetaan lupauksenannossa. WOSM (violetti) vasemmalle,  WAGGGS (sininen) oikealle. Merkkien väli 1 cm. 

Etumus 

 1. Maatunnus 

Oikean taskun yläpuolelle. Kuuluu merkkipakettiin.

 1. PitVan lippukuntamerkki 

Oikean taskun keskilaskoksen keskelle. Kuuluu merkkipakettiin. 

 1. Uusin tapahtumamerkki 

Maatunnuksen yläpuolelle. Tapahtumamerkkejä jaetaan isommissa tapahtumissa. Samaa merkkiä  kannetaan rinnassa korkeintaan vuoden ajan. Vanhoja tapahtumamerkkejä voi halutessaan  ommella oikeaan hihaan muiden merkkien alapuolelle. 

 1. Luokkamerkit 

Vasemman taskun keskilaskokseen. Jaetaan ko. luokan riihityksen hyväksytysti suorittaneille. Alla  vasemmalta oikealle III-luokan, II-luokan ja I-luokan merkit. III-luokan merkki kiinnitetään  keskilaskoksen keskelle. II-luokan merkki kiinnitetään sen yläpuolelle, ja III-luokan merkkiä  lasketaan samalla hieman alaspäin. I-luokan merkki kiinnitetään keskilaskoksen keskelle, ja II- ja III luokan merkit otetaan pois sen tieltä. I-luokan merkki otetaan edelleen pois partiojohtajamerkin  tieltä. 

 1. Pitkäjärvi-merkki 

Vasemman taskun vasempaan alakulmaan. Myönnetään lippukunnan toiminnassa ansioituneille  johtajille. Kolme tasoa: pronssinen, hopeinen ja kultainen. Lisää Pitkäjärvi-merkeistä PitVan  nettisivuilla: pitkajarvenvaeltajat.fi/lippukunta/pitkajarvi-ansiomerkit

 1. ROK-kurssimerkki 

Oikean taskun keskilaskoksen yläreunaan. Jaetaan Järeän VJ-kurssin tai PäPan RO-kurssin  hyväksytysti suorittaneille. 

Oikea hiha 

 1. Ikäkausimerkki 

Jaetaan lupauksenannossa. Alla vasemmalta oikealle seikkailijoiden, tarpojien, samoajien ja  vaeltajien ikäkausimerkit. Seikkailijoiden ja tarpojien ikäkausimerkit koostuvat keskellä olevasta  aloitusmerkistä, jonka ympärille seikkailijat keräävät ilmansuuntia ja tarpojat tarppoja.  Aloitusmerkki ommellaan 4 cm päähän hihan yläsaumasta, jotta ilmansuunnat ja tarpot mahtuvat sen ympärille. Samoajien ja vaeltajien ikäkausimerkit ovat yksiosaisia ja ne ommellaan 1 cm päähän  hihan yläsaumasta.

 1. Jänkäsusi 

1 cm ikäkausimerkin alle. Aktiivisesta maastotoiminnasta myönnettäviä merkkejä. Neljä tasoa:  vihreä, sininen, punainen ja musta. 

 1. Taitomerkit, tarpojien lisätarpot, tonttumerkit ym. suoritusmerkit 

Saantijärjestyksessä kolmiriveihin. Ensimmäinen rivi 1 cm jänkäsuden alle, tai jos paidassa ei ole vielä jänkäsutta, 11 cm seikkailijoiden tai tarpojien aloitusmerkin alle tai 8 cm samoajien tai vaeltajien aloitusmerkin alle. Rivit ja vierekkäiset merkit 1 cm päähän toisistaan. Rivin ensimmäinen  merkki keskelle, toinen vasemmalle, kolmas oikealle. 

Muut 

 1. Nahkalilja 

Vuorokauden aikana suoritetusta määrätyn pituisesta vaelluksesta myönnettäviä merkkejä. Neljä  tasoa: vihreä, punainen, harmaa ja musta. Kiinnitetään saantijärjestyksessä partiovyöhön soljesta  alkaen vasemmalle.  

MUUTA 

Tässä ohjeessa on esitelty vain yleisimmät merkit. Harvinaisempien merkkien paikat selviävät Suomen  Partiolaisten merkkiohjeista (partio.fi/partiolaiselle/apua-ja-ohjeita/partioasu-ja-merkit). 

Ansiomerkkien myöntöperusteet ja paikat on esitelty Pääkaupunkiseudun Partiolaisten  ansiomerkkiohjeessa ja Suomen Partiolaisten ansiomerkkioppaassa. 

Puku- ja merkkiasioissa voi aina kysyä neuvoa omilta ryhmänjohtajilta tai vanhemmilta  lippukuntalaisilta. Merkeistä vastaa PitVassa pestijohtaja. 

Ohjeen pohjana on käytetty Partiolippukunta Kanavan Vartijoiden Partiopuku- ja merkkiohjesääntöä  2018.