Siirry suoraan sisältöön

Tietopaketti partiotoiminnasta

Tältä sivulta löydät kattavasti tietoa partiotoiminnasta jokaiselle partiolaiselle ja partiolaisen huoltajalle.

Partio on maailman suurin nuorisoliike, johon kuuluu noin 45 miljoonaa partiolaista yli 200 maassa. Suomessa partiotoiminnassa on vuosittain mukana noin 65 000 partiolaista. Partio sopii harrastukseksi kaiken ikäisille alle kouluikäisistä aikuisiin asti.

Partio on elämyksiä ja seikkailuja, toimintaa sekä oppimista. Erityisesti partiossa korostuvat vastuun kantaminen, kansalaistaidot ja luonnon kunnioittaminen. Partiossa jokainen kuuluu ryhmään. Kaikki toiminta ei ole kuitenkaan ohjattua ja partiolainen saakin jo varhain ottaa vastuuta omasta ja muiden toiminnasta. Pienimmätkin partiolaiset osallistuvat puuhiin – vastuun antaminen nuorille on partion perusidea. Partiossa lapset ja nuoret oppivat luottamaan omiin kykyihinsä! Partio on oppimista. itse tekemällä, kokemalla, toista opettaessa ja myös kantapään kautta. Partiossa opitaan elämää varten. Täytä Pitkäjärven Vaeltajien jäsenhakemus täällä, ja liity mukaan!

Mitä partiossa tehdään?

Partiolaiset kokoontuvat viikoittain partiokokouksissa lippukunnan kokoontumispaikassa eli partiokololla. Viikkotoimintaan kuuluu muun muassa uusien erä- ja partiotaitojen opettelua, ryhmässä toimimista ja yhteistyön harjoittelua sekä tietysti hauskanpitoa omien partiokaverien kanssa. Kokouksissa opittuja taitoja päästään hyödyntämään luontoon suuntautuvilla retkillä ja leireillä, jotka kuuluvat olennaisesti Pitkäjärven Vaeltajien toimintaan; jokainen ryhmä järjestää kaksi omaa retkeä vuoden aikana, jonka lisäksi viikonloppuja pääsee viettämään lippukunnan yhteisillä kevät- ja syysretkillä sekä partiotaitokilpailuissa. Kesäisin jokainen partiolainen pääsee osallistumaan myös partioleirille. Lue lisää partioretkistä ja -leireistä täältä.

Eri ikäisille partio on erilaista. Sudenpentu tutustuu ympäröimään maailmaan ja oppii uusien taitojen lisäksi tulemaan toimeen muiden samanikäisten kanssa terveessä ympäristössä kosketusessa luontoon. Seikkailija oppii muun muassa erätaitoja seikkailujen ja kokemusten kautta esimerkiksi joukkueen viikonloppuretkellä metsään. Tarpojat, samoajat ja vaeltajat pääsevät jokainen toistaan enemmän kosketuksiin vastuun, johtamiskokemusten ja kansalaistaitojen kanssa, vaikka pienissä projekteissa tai kansainvälisillä leireillä. Lue lisää partion ikäkausista Ikäkaudet-sivulta.

Aikuinen (partiossa yli 22-vuotias) osallistuu toimintaan ensisijaisesti mahdollistajana ja kasvattajana: partio on vapaaehtoistomintaa, ja erittäin palkitsevaa sellaista. Aikuinen tomii partiotaustastaan riippuen joko lippukunnassa tai kattojärjestöissä esimerkiksi mahdollistaen toimintaa nuoremmille johtamalla laumaa, toimimalla lippukunnan luottamus- tai hallintotehtävissä tai suunnittelemalla isoja koulutuksia. Aikuisten rooli isompien projektien järjestelyssä yhteistyössä nuorempien kanssa on tärkeä.

Tiedotuskanavat

Ajankohtaista tietoa lippukunnan toiminnasta saat seuraavista tiedotuskanavista:

  • Ryhmän johtajalta – useimmista tapahtumista jaetaan partiokokouksissa kotiin vietävä tiedote. Monilla ryhmillä on myös vartiolaisten ja johtajien välinen viestintäryhmä, jossa voidaan tiedottaa ajankohtaisista asioista varsinkin vanhemmille partiolaisille.
  • Sähköpostitse – tärkeistä ryhmien tai lippukunnan toimintaa koskevista asioista kuten isommista retkistä tai lerireistä lähetetään partiolaisille huoltajineen tietoa sähköpostitse, joten seuraa inboxiasi. Jäsenistölle lähetetään myös tulevia tapahtumia ja ajankohtaisia asioita koostava sähköpostitiedote noin neljä kertaa vuodessa. Lue lisää PitVan sähköisestä tiedotteesta ja tilaa se täältä.
  • Sosiaalisesta mediasta – PitVa julkaisee sosiaalisessa mediassa tilannekatsauksia lippukunnan toimintaan, ja suurempien tapahtumien tunnelmia päivitetään someen reaaliaikaisesti. Kannattaa siis tykätä Pitkäjärven Vaeltajien Facebook-sivusta sekä seurata PitVaa Instagramissa. Kuvia vanhoista tapahtumista löytää myös kuvat.fi-palvelustamme osoitteesta pitva.kuvat.fi.

Asiointipalvelu

Partion asiointipalvelussa jäsenet ja huoltajat voivat hoitaa keskeiset jäsenyyteen liittyvät toimet, kuten tietojen päivittämisen, jäsenhakemusten ja huoltajien lisäämisen sekä tapahtumiin ilmoittautumisen. Asiointipalveluun kirjautuminen tapahtuu osoitteessa asiointi.partio.fi. Jäsenrekisteriin lisätään partiolaisen lisäksi molemmille vanhemmille omat tilit, joilla alaikäisen lapsen voi ilmoittaa isompiin tapahtumiin.

Lisää tietoa asiointipalvelusta löydät täältä

Mitä partio maksaa?

Partioharrastuksen hinta koostuu Suomen Partiolaisten jäsenmaksusta sekä Pitkäjärven Vaeltajien omasta jäsenmaksusta, jolla mahdollistetaan laadukkaan partiotoiminnan toteuttaminen. Vuonna 2022 Suomen Partiolaisten jäsenmaksun suuruus on 63,50€ ja Pitkäjärven Vaeltajien jäsenmaksun suuruus 40€, eli vuosittaisen jäsenmaksun määrä on 103,50€. Lippukunnan jäsenmaksu laskutetaan Suomen Partiolaisten jäsenmaksun kanssa.

Jäsenmaksun lisäksi retkille ja leireille on erillinen osallistumismaksu, jonka suuruus vaihtelee tapahtumasta riippuen. Normaalisti viikonloppuretken hinta on n. 15–30 € ja pitkän kesäleirin n. 100–200 €.

Jokaisella jäsenmaksun maksaneella tai toimintaan tutustuvalla partiolaisella on voimassa partiovakuutus, joka sisältää vastuu-, tapaturma-, matkustaja-, matkatavara- ja matkavastuuvakuutuksen. Partiovakuutus on voimassa kaikessa partiotoiminnassa viikkokokouksista partioleireille. Lue lisää partiovakuutuksesta täältä.

Partiolaisten jäsenmaksu sisältää myös jäsenetuja, kuten neljä kertaa vuodessa jäsenille lähetettävän Partio-jäsenlehden sekä 10 % suuruisen jäsenalennuksen kaikista Partioaitan ja Scandinavian Outdoorin tuotteista.

Partiopukeutuminen

Partiohuivi on partiolaisen tunnus, ja se hankitaan heti partiotoiminnan alkessa. Pitkäjärven Vaeltajien huivin voit tilata nettikauppa Holvista. Huivin saa mukaan lapsesi partiokokouksesta maksukuittia vastaan.

Partiopaitaa käytetään juhlavammissa tilaisuuksissa, esimerkiksi lipunnostossa leireillä ja retkillä sekä
puurojuhlassa. Jos retkelle tai leirille täytyy ottaa mukaan partiopaita, tästä mainitaan erikseen
varustelistassa. Halutessaan partiopaitaa voi käyttää myös kokouksissa. Partiopaidan kanssa käytetään
aina partiohuivia.

Lisää tietoa partiopukeutumisesta löydät PitVan puku- ja merkkiohjeesta

Tapahtumiin ilmoittautuminen

Partiossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Ilmoittautumistapa vaihtelee tapahtuman luonteen mukaan, mutta yleisimpiä tapoja ovat:

  • Ilmoittautuminen ja osallistumismaksun maksaminen PitVan Holvi-verkkokaupassa.
  • Espoon Partiotuen, Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Suomen Partiolaisten tapahtumissa usein Kuksa-jäsenrekisterin kautta
  • Palauttamalla retkilappu ryhmän johtajalle

Ilmoittautumistapa selviää retki- tai leirikirjeestä.

Partiosanastoa

PartioSuomi
LippukuntaPartion perusyksikkö, kooltaan yleensä noin 100 henkilöä.
KoloPartiolaisten kokoontumispaikka ja viikkotoiminnan tukikohta
Sudenpentu7-10 -vuotias partiolainen. Kokoontuu laumana
Seikkailijan. 10-12 -vuotias partiolainen. Kokoontuu vartiona
Tarpojan. 12-15 -vuotias partiolainen. Kokoontuu vartiona
Samoajan. 15-18 -vuotias partiolainen. Kokoontuu WJN:ssä
Vaeltajan. 18-22 -vuotias partiolainen.
AikuinenYli 22-vuotias partiolainen.
LPKJLippukunnanjohtaja. Yhdistyksen toiminnan johtaja ja hallituksen puheenjohtaja
WJNJohtajaneuvosto: lippukunnan johtajiston kokoontuminen
KammiPitkäjärven Vaeltajien kämppä Nuuksiossa. Monien retkien tapahtumapaikka.
RetkiAlle kolme yötä kestävä tapahtuma, yleensä metsässä tai osittain kämpällä
LeiriVähintään kolme yötä kestävä partiotapahtuma
VaellusVähintään kolme yötä kestävä partiotapahtuma, jossa vaihdetaan yöpaikkaa ja liikutaan yleensä joko jalan, hiihtäen tai polkupyörällä
HaikkiPitkäjärven Vaeltajissa kesäleirin pienimuotoinen, 1-2 yön pituinen vaellusosuus. Voi tarkoittaa myös vaellusta
PT-kisaPartiotaitokisa: 0-1 yötä kestävä vaellustyylinen kisa, jossa mitellään partiotaitoja käytännössä