Siirry suoraan sisältöön

Retket ja leirit

Miltä kuulostaisi riippumatossa yöpyminen Nuuksiossa, vaellus käsivarren erämaassa tai musiikkikeikan seuraaminen tuhansien ihmisten kanssa metsässä? Kaikkia edeltäviä pääsee kokemaan partioretkillä ja -leireillä.

Retket ja leirit kuuluvat olennaisena osana partiotoimintaan, varsinkin eräpartiolippukunnissa, kuten Pitkäjärven Vaeltajissa. Retkillä partiokokouksissa opittuja taitoja kuten suunnistusta, nuotion sytytystä ja retkiruuan kokkaamista pääsee käyttämään tositilanteessa, kuitenkin johtajien valvoessa ja varmistaessa retkeilyn onnistumisen. Tämän lisäksi pidemmillä leireillä pääsee osaksi kokemuksia, jotka eivät olisi mahdollisia normaaleissa partiokokouksissa tai muutaman päivän pituisilla retkillä.

Varsinkin uusille partiolaisille retkille ja leireille osallistuminen saattaa olla myös jännittävää – useille partioretket ovat ensimmäinen mahdollisuus yöpyä luonnossa ja poissa kotoa. Ensimmäisten retkien mukanaan tuoma kokemus kuitenkin lievittää retkeilyjännitystä, ja sen vuoksi retkille ja leireille kannattaa aiemmasta kokemuksesta riippumatta ilmoittautua mukaan aina kun siihen on mahdollisuus. Kaikissa retkiin ja retkeilyyn liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä oman ryhmän johtajiin, jotka osaavat vastata parhaiten tarkempiin kysymyksiin.

Retkien ja leirien rakenne

Retkiä on monenlaisia. Varsinkin nuorten sudenpentujen ensimmäiset retket ovat usein maastoon suuntautuvia päiväretkiä, joilla tutustutaan retkeilyyn ilman yöpymistä. Yöretket taas voivat olla yhden tai kahden yön pituisia, ja yöpyminen voi tapahtua joko teltoissa ja laavuissa maastossa tai sisällä kämpässä. Kokeneempien ryhmien retkien aikana voidaan liikkua pitkiäkin matkoja yöpaikalta toiselle, kun taas toisilla retkillä kävelyn sijaan aikaa voidaan käyttää muihin aktiviteetteihin. Retkiä voidaan järjestää ympäri vuoden, ja jokainen pitvalainen vartio retkeileekin vähintään kerran syys- ja kevätkausien aikana. Varsinkin tarpojaikäisille ja sitä vanhemmille partiolaisille on tarjolla myös talviretkeilyä.

Kuten edellä mainitusta huomaa, retket voidaan järjestää monilla eri tavoilla. Kaikki retkiä koskevat yksityiskohdat kerrotaan ennen ilmoittautumista jaettavissa retkikirjeissä, ja lisätietoja voi kysyä retkien johtajilta ja järjestäjiltä.

Leirit kestävät yli kolme yötä, ja yöpyminen siellä tapahtuu samassa paikassa koko leirin ajan. Leireillä yövytään aina teltoissa, eikä sisällä kämpässä kuten joillain retkillä. Leiriarkeen kuuluu monesti maastoretkiä enemmän järjestettyä ohjelmaa, jonka aihepiiri voi olla mitä vain erätaidoista kätevyyteen ja tieteeseen. Leireistä suosituimpia ovat kesäleirit, jotka järjestetään nimensä mukaisesti kesäisin. Kesäleirien lisäksi järjestetään myös talvileirejä, joille innokkaat voivat osallistua.

Erityistapauksia

Partiossa osallistutaan perinteisten leirien ja retkien lisäksi myös muihin näitä muistuttaviin tapahtumiin, joilla on kuitenkin omat erityispiirteensä. Seuraavana esiteltynä muutamia näistä.

Partiotaitokilpailut

Partiotaitokilpailuissa, eli pt-kisoissa vartiot kilpailevat keskenään suorittaen kilpailureitin varrella olevia rastitehtäviä. Pt-kisoja järjestetään jokaiselle ikäkaudelle sudenpennuista aikuisiin asti. Kilpailuissa eri ikäiset vartiot kisaavat omissa sarjoissaan, joiden tehtävät on suunniteltu tietylle ikäkaudelle sopiviksi. Kilpailut voivat olla päivätapahtumia tai kestää yön yli. Kilpailuja järjestetään ympäri vuoden, ja tarjolla on niin piirimestaruuksia ratkovia Pääkaupunkiseudun partiolaisten välisiä kilpailuita kuin partiotaitojen sm-kilpailuita. PitValla on vahvat perinteet aktiivisesta kilpailutoiminnasta, ja jokaiselle kiinnostuneelle löytyy mahdollisuus päästä kisaamaan.

Riihitykset

Riihitykset ovat Järvi-Espoon Eräpartiolaisten ohjelman mukaisia loppututkintoja, joissa mitataan partiolaisten erä- ja partiotaitoja. Riihitykset muistuttavat sisällöltään partiotaitokilpailuja. Riihityksiä on kolmea eri tasoa, kolmannen, toisen ja ensimmäisen luokan riihitykset. Riihitykset suoritetaan edellä mainitussa järjestyksessä aloittaen kolmannen luokan riihityksestä. Yleensä III-luokan riihitys suoritetaan seikkailijaikäkauden aikana, II-luokan riihitys tarpojana ja I-luokan riihitys samoajana tai vaeltajana.

Riihitykset koostuvat määritellystä reitistä, jonka varrella on suoritettavia tehtävärasteja. Rastitehtävät mittaavat riihittäjien partiokokouksissa oppimia taitoja. Riihitykset suoritetaan 2–3 hengen ryhmissä, jotka koostetaan oman vartion jäsenistä. III-luokan riihitys suoritetaan päivätapahtumana, II-luokan riihityksessä on yksi yöpyminen ja I-luokan riihityksessä kaksi yöpymistä. Lisätietoja riihitysten sisällöstä löytää Järeän vartionjohtajan käsikirjasta.

Vaellukset

Vaellukset eroavat retkistä kestonsa ja sisältönsä osalta. Vaellukset kestävät vähintään kolme yötä, ja toiminta vaelluksilla koostuu seuraavalle yöpaikalle kulkemisesta päivämatkojen ollessa noin 10–20 km. Haastavan luonteensa ja pidemmän kestonsa vuoksi vaelluksille osallistutaankin vasta kun retkeilykokemusta löytyy jo jonkin verran, eli ensimmäistä kertaa yleensä tarpoja-samoajaikäisenä. Vaelluksien kohteeksi valitaan yleensä joku Nuuksiota eksoottisempi paikka, kuten muut Suomen kansallispuistot tai Lapin erämaat. Vaelluksia pyritään järjestämään kerran vuodessa, ja vaelluksien sisällöstä ja kohteesta päätetään vaelluksen osallistujien kesken. Vaelluskertomuksia joiltakin edellisiltä vaelluksilta löydät uusimmat julkaisut-sivulta.

Pakkauslista

Jokaiselle retkelle ja leirille on oma pakkauslistansa, josta käy ilmi kaikki tapahtumaan tarvittavat varusteet. Yleisimpiä varusteita tarvitsee kuitenkin lähes jokaisella retkellä, jonka vuoksi alla olevasta listasta voi tarkistaa etukäteen ovatko kotoa löytyvät retkeilyvarusteet ajan tasalla.

Perusvarusteet

  • Rinkka, jonka sisään kaikki tavarat mahtuvat, ja jota partiolainen pystyy kantamaan. Rinkan ulkopuolella roikkuvat tai kädessä kannettavat pussukat ovat vaarassa pudota ja hukkua.
  • Sadesuoja rinkalle, jätesäkit toimivat, jos muuta ei ole.
  • Makuupussi ja makuualusta. Makuupussin mukavuuslämpötilan tulee soveltua tapahtuman säähän. Liian lämmin makuupussi on liian kylmää parempi.
  • Partiohuivi, ostetaan Holvista.
  • Sopivat lenkkarit tai vaelluskengät, joilla on mukava kävellä pidempiäkin matkoja. Vedenkestävyydestä plussaa.
  • Säänmukaiset ulkoiluvarusteet.
  • Sadevarusteet, vedenpitävä takki, housut ja kengät
  • Tarpeeksi vaihtovaatteita, vähintään yksi kuiva vaatekerta, lämpimiä sukkia, pipo, hanskat, alusvaatteita. Lämpimiä vaatteita sään mukaan.
  • Ruokailuvälineet kangaspussissa, ei keraamisia tai kertakäyttöisiä astioita. Muoviset lautaset ja mukit ihanteellisia, aterimet metallia tai muovia. Retkeilykaupoista saatavilla erityisesti retkeilyyn tarkoitettuja ruokailuvälinesettejä.
  • Puukko, sormisuoja ja hyvä teroitus vähentävät haavereiden riskiä. Pyöristetty kärki voi olla hyvä nuorimmille partiolaisille.
  • Tasku- tai otsalamppu ja varaparistot. Kovassa käytössä virta voi kulua yllättävän nopeasti.
  • Kompassi
  • Tulitikut vedenkestävästi pakattuna.
  • Henkilökohtaiset hygieniavälineet.
  • EA-varusteet, laastareita, ensiside, omat lääkkeet.